Киномания, 14-28 ноември   Засукан свят с режисьор Мариус Куркински ще открие

...
Киномания, 14-28 ноември
 
Засукан свят с режисьор Мариус Куркински ще открие
Коментари Харесай

Куркински живее в "Засукан свят"

" Киномания ", 14-28 ноември

 

" Засукан свят " с режисьор Мариус Куркински ще открие 33-ото издание на " Киномания " в зала 1 на НДК. Това ще стане на 14 ноември. Филмът е екранизация по едноименното произведение от сборника " Диви разкази " на Николай Хайтов, а актьорският състав включва Камен Донев, Ана Пападополу, Виктория Колева, Вяра Коларова, София Бобчева, Димитър Рачков, както и самият Куркински. Зрителите да проследят ориста на Милю - дребния човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и най-после в момент на прояснение осъзнава - " Не може то така, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се натрупа! Живот да се изживее! ".

Филмовият маратон на НДК ще продължи две седмици - до 28 ноември, само че и ще бъде предшестван от " Танц филм фест " в последната седмица на септември. 

Тазгодишното издание ще подчертава върху 100-годишнината от рождението на Хайтов и 50-ия празник на един от най-талантливите български артисти и режисьори - Мариус Куркински. Специалната акция " Гледай " е въодушевена от " Засукан свят ". Чрез цитати от кино лентата и описа, както и загадъчни визии с очите на артисти уредниците се надяват да отворят сетивата на публиката, да я подканят да види света през очите на другите и да се вглежда по-внимателно в детайлите. 

Сред акцентите в програмата на 33-ото издание е и вечерта на Теодор Ушев " Нарисувай ми горест ". На 17 ноември в Зала 1 номинираният за " Оскар " (за късометражна анимация със " Сляпата Вайша ", 2017 г.) българо-канадски аниматор ще показа " Физика на тъгата ". Филмът, основан по романа на Георги Господинов, имаше международна премиера на фестивала в Торонто предходната седмица, където бе и почетен със специфична премия в категория " Късометражно кино ". За най-новия си филм Ушев споделя, че не следва прецизно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, мемоари, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се фантазии нацяло едно потомство, обмислен през персоналния роман. Това ще е единствената прожекция на " Физика на тъгата " у нас.

Прожекцията ще бъде предшествана от музикално-визуалния театър " Четирите годишни времена " на Вивалди. Той е осъществен от Токийския университет на изкуствата, като образните картини на четирите сезона са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България (последната в лицето на Тео Ушев). Музикалното осъществяване онлайн в Зала 1 на НДК ще бъде на Quatro отбор със солист Иван Пенчев. " Възможността да показва пред българска аудитория в този кино концерт двата ми най-амбициозни плана през последните 8 години е голяма наслада и неспокойствие за мен. Надявам се за феновете той да бъде любопитно и забавно странствуване посредством картини и музика ", показа Ушев.

Сред дълго чаканите заглавия в 33-ата " Киномания " са и " Болка и великолепие " на Педро Алмодовар и " Един дъждовен ден в Ню Йорк " на Уди Алън. Билетите към този момент са в продажба. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР